Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до керування автомобілем або є навіть власниками транспортних засобів, є дуже важлива інформація. Так, в Україні водії, які задіяні у міжнародних перевезеннях, обов'язково повинні мати сертифікацію за європейським стандартом "Код 95".

Відомо, що такий код необхідно отримати до серпня наступного року. Таку стандартизацію компетентності наших далекобійників на міжнародних рейсах закладено в оновлену ще влітку 2024 року процедуру ліцензування перевізників.

Усі вони мають отримати "Код 95", що підтверджує їхню компетентність, повідомляє один з українських телеканалів.

Далекобійники, фото: wz.lviv.ua

Як повідомили у Міністерстві розвитку громад та територій, вже 13 тисяч українських водіїв підтвердили свою кваліфікацію та отримали відповідні документи. Цей список в електронному вигляді PDF на сьогодні досяг 140 сторінок Реєстру, по 100 прізвищ на кожній.

Популярні новини зараз

Тарифи на електроенергію зростуть: на які квитанції українцям очікувати з 1 листопада

Скільки відпочиватимуть школярі: стало відомо, коли дітлахи підуть на канікули

Пенсія за новими правилами: українці отримуватимуть виплати за бали

Останнє переведення стрілок: коли Україна перейде на зимовий час в 2024 році

Показати ще

Процес триває і Реєстр регулярно поповнюватиметься. Для цього в Україні до вже наявних 17 сертифікованих навчальних центрів додалося ще чотири. Тепер їхню загальну кількість доведено до 21. На їх базі обладнано 24 навчально-тренажерні класи.

Після курсу навчання та успішного складання тестів центри видають кваліфікаційну карту водія – офіційне підтвердження наявності у водія необхідної кваліфікації для здійснення вантажних перевезень транспортним засобом масою понад 3,5 тонни для категорій «C», «D» та «E».

Далекобійники, скріншот: YouTube

Водій отримує це свідоцтво у формі пластикової картки, яка дійсна протягом 5 років.

Курс підготовки для досвідчених водіїв триває один тиждень і від чотирьох до восьми тижнів для тих, хто отримав посвідчення водія після 2021 року. Основна частина курсу зазвичай відбувається онлайн.

Нагадаємо, водіям видадуть спеціальні картки: через нові правила за кермо сядуть не всі.

Раніше повідомлялося, не бачите – не їдьте: як уникнути штрафу у 14 тисяч грн на дорозі.

Також, зупинилися і одразу отримали штраф: водіїв попередили про неуважність.