У жовтні 2024 року Міністерство освіти і науки України разом з міжнародною програмою "Супергерої FAST" підписали Меморандум про співпрацю, який має навчити українських школярів розпізнавати перші симптоми інсульту.

Програма "Супергерої FAST" схвалена Всесвітньою організацією інсульту та заснована міжнародною ініціативою "Angels", що готує лікарів для протидії інсульту у різних країнах. В Україні ця програма діє з 2021 року та вже охопила понад 68 тисяч школярів. Дітей віком від 5 до 9 років навчають виявляти ознаки інсульту та викликати швидку допомогу за номером 103.

Швидка допомога, скріншот: Facebook

Програма надає безкоштовні навчальні матеріали, включно з уроками, іграми та мультфільмами. Завдяки яскравим персонажам і простим технікам запам'ятовування діти швидко опановують важливі знання. Такі уроки не тільки знайомлять учнів із ознаками інсульту, але й розвивають навички критичного мислення та відповідальності, що вписується у концепцію Нової української школи.

Школярі 11 класу. Фото: вільні джерела

Популярні новини зараз

"Немає сенсу мобілізувати": кого з чоловіків навіть не чіпатиме ТЦК

У всьому винна росія: сучасний Нострадамус розповів, як і де розпочнеться Третя світова війна

Неприємний сюрприз від "Ощадбанку": як не потрапити в пастку

Мінімум 2400 грн: пенсіонерам готують доплати, які залежатимуть від стажу

Показати ще

Для участі в програмі достатньо зареєструвати школу та клас на сайті ініціативи. Вчителі, які реалізують "Супергероїв FAST" у своїх класах, можуть отримати сертифікат про підвищення кваліфікації на платформі EdWay.

На сьогодні програма діє вже у 20 країнах світу та навчила пів мільйона дітей. Глобальна мета — залучити мільйон школярів, які зможуть врятувати життя, розпізнаючи симптоми інсульту.

Абревіатура FAST розшифровує найважливіші симптоми інсульту:

  • FACE (обличчя) — перекошене обличчя, людина не може усміхнутися.
  • ARMS (руки) — слабкість руки, неможливість її підняти.
  • SPEECH (мовлення) — порушення вимови, плутанина з розумінням слів.
  • TIME (час) — при перших ознаках інсульту необхідно негайно викликати швидку допомогу.

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий наголосив на важливості таких програм, адже вони не лише підвищують рівень знань, але й навчають дітей діяти правильно у критичних ситуаціях, рятуючи життя своїм близьким.

Програма отримала високу оцінку та підтримку серед українських шкіл, а історії врятованих бабусь і дідусів учнями, які навчалися за програмою, є найкращим підтвердженням її успішності.

Раніше ми повідомляли, школам готують масштабні зміни.

Стало відомо, коли школярі підуть на канікули- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, школярам збираються скасувати основні іспити.