Додаткові платіжки за газ почали отримувати мешканці багатоквартирних будинків у різних регіонах України. Скільки й за що доводиться доплачувати, розповіла представниця Хмельницької філії "Газмережі" Леся Андрейко у коментарі "Суспільному".

Починаючи з вересня 2024 року, українці почали отримувати третю платіжку за блакитне паливо. Це плата за технічне обслуговування внутрішньої системи газових мереж, що проводиться раз на кілька років.

Газовики. Фото: скрін youtube

"Ці роботи проводяться в багатоквартирних будинках з періодичністю. Якщо газові мережі старші, ніж 25 років – такі роботи проводяться раз на три роки. Якщо менше 25 років використання газових мереж – такі роботи проводяться раз на п’ять років", - пояснюють у "Газмережах".

Сума у ​​платіжці залежить від цілого ряду факторів: яка довжина газових мереж загального користування в будинку, скільки муфтових з'єднань, кранів та скільки людей проживає в будинку. У середньому, за підрахунками газовиків, плата становить близько 200 гривень.

Популярні новини зараз

МСЕК хочуть розпустити: українцям з інвалідністю готують нові правила

Не лише перевіряти документи: ТЦК та поліцію наділили новими повноваженнями

Небезпечні дати, містична мета путіна, і що буде на фронті: огляд пророцтв відомих провидців на зиму 2024

Будуть призвані у двох випадках: нові правила мобілізації чоловіків старше 50 років

Показати ще

Платіжки за газ. Фото: скрін youtube

"Газмережі" наголошують, що під час проведення обслуговування мереж фахівці знаходять численні витоки газу. Якщо їх не усувати, то це загрожує як безпеці мешканців, так і стабільності газопостачання.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, "друга" платіжка за газ почне витягувати більше грошей: кого торкнеться подорожчання.

Також наш портал інформував, "Газмережі" попередили власників газових колонок та котлів: ігнорувати не можна.

Крім того, ми писали, утеплюємо будинок за допомогою аерогелів та волокон коноплі: як підвищити комфорт та знизити рахунки за комуналку.