Штрафи за порушення правил паркування — одні з найпоширеніших серед водіїв в Україні. Більшість автовласників, отримавши повідомлення про штраф, одразу поспішають сплатити його, щоб уникнути додаткових проблем.

Проте юристи радять не поспішати і спочатку розібратися в ситуації. Останнім часом українські суди часто скасовують штрафи за порушення правил паркування через низку причин, і багато водіїв навіть не підозрюють, що можуть оскаржити таке рішення.

Авто, поліція, штраф, скріншот: YouTube

Згідно з українським законодавством, порушення правил паркування карається штрафом у розмірі 340 гривень. Якщо ж автомобіль блокує рух інших транспортних засобів, сума збільшується до 1445 гривень. Для багатьох українців це серйозне покарання, тому варто хоча б перевірити, чи накладено штраф правомірно.

Одним із ключових моментів є наявність доказів порушення. Поліцейські або працівники муніципальних інспекцій мають зафіксувати факт порушення за допомогою фото- чи відеозйомки. Якщо доказів немає або вони неякісні, такий штраф можна успішно оскаржити в суді. Більш того, в законі зазначено, що автомобіль має бути припаркований у забороненому місці понад 5 хвилин, щоб водія могли оштрафувати.

Популярні новини зараз

"Вони для мене - сцикуни": прикордонник, так ненавидить "ухилянтів", що купив собі квартиру та будинок

Школярам встановлять нові правила відвідування уроків: за що суворо каратимуть

Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Показати ще

Також варто пам'ятати, що якщо ви зупинилися на кілька хвилин для посадки чи висадки пасажирів або для завантаження/розвантаження вантажу, це не є порушенням правил паркування. У таких випадках накладений штраф є незаконним і його легко скасувати через суд.

Нагадаємо, постійно мати при собі: які документи можуть перевірити на вулиці

Раніше ми розповідали, що штрафи за порушення військового обліку ростуть

Також, залишаєтеся без прав на півроку: українських водіїв попередили про суворе покарання