Значна частина малих мереж автозаправних станцій, особливо в невеликих містах і селах, може припинити свою діяльність. Це призведе до серйозних наслідків для забезпечення життєдіяльності громад та місцевих економік. Про це повідомила народний депутат Ніна Южаніна.

За словами Южаніної, головними факторами, що спричиняють можливе закриття АЗС, є підвищення податків і акцизів на пальне, а також повернення з 2025 року обов'язкової сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) для фізичних осіб — підприємців. Це значно збільшить податкове навантаження на малий бізнес, зокрема на операторів АЗС у регіонах, які вже зараз працюють на межі рентабельності.

АЗС. Фото: скрін youtube

Южаніна підкреслила, що після впровадження нових податкових ініціатив купівельна спроможність українців може впасти до 20%. «Якщо говорити про те, наскільки менше зможе купити кожна родина, я думаю, що це буде близько 15−20%. Тобто, навіть маючи ту ж саму суму грошей, люди зможуть дозволити собі значно менше товарів і послуг», — зазначила депутатка.

Южаніна також зауважила, що багато з нинішніх змін, спрямованих на підвищення податкового тиску, значно вплинуть на доходи громадян та можливості малого бізнесу. Особливо це стосується невеликих АЗС, які не зможуть витримати нових фінансових навантажень. Закриття таких станцій призведе до погіршення економічної ситуації в регіонах і зменшення доступу до пального в сільській місцевості.

Популярні новини зараз

Пенсіонери мають лише 10 днів: куди потрібно звернутися, щоб не втратити 20% виплат

Українці залишаться без пільг на комуналку: хто вже у "черзі", та за яких умов

Німеччина запровадила новий статус для українців: дозволять залишитись в країні назавжди

"Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони

Показати ще

Нагадаємо, півроку будете ходити пішки: водіїв масово позбавляють прав за технічну несправність — перевірте своє авто

Раніше ми розповідали, що на літрі "відсмоктують" 2 грн: українських водіїв попередили про різкі зміни на АЗС

Також, водіям дали всього 10 днів: як уникнути неочікуваних штрафів