Вихід на заслужений відпочинок можливий лише за умови наявності необхідної кількості страхового стажу. Які вимоги для пенсії у 2024 році, як вони зміняться у 2025 році та як докупити стаж, йдеться у матеріалах ПФУ.

У 2024 році для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати щонайменше 31 рік страхового стажу. Для 63-річних умов м'якше – від 21 до 31 року стажу. Найпростіше вийти на пенсію у 65 років – стажу потрібно від 15 до 21 року.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Якщо у 65 років людина не набирає і 15 років страхового стажу, то вона не має права на пенсійні виплати. Такі особи можуть отримувати соціальну пенсію за віком, яка становить різницю між прожитковим мінімумом для людей, які втратили працездатність та середньомісячним сукупним доходом сім'ї з розрахунку на одну особу за попередні пів року.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook//ПФУ

Популярні новини зараз

Можуть безперешкодно перетнути кордон: хто з чоловіків має право виїздити спокійно

Нацбанк вводить революційні обмеження: перекази з картки на картку за новими правилами

Вчені виявили людей, чия кров відрізняється від решти - їх серед нас небагато

Українці залишаться без пільг на комуналку: хто вже у "черзі", та за яких умов

Показати ще

Вже 2025 року вимоги до стажу для пенсії зростуть ще на 1 рік. Таким чином, у 60 років оформити пенсію зможуть громадяни, які мають щонайменше 32 роки стажу. У 63 роки – від 22 до 32 років стажу, у 65 років – від 15 до 22 років стажу.

Як докупити стаж

До виходу на заслужений відпочинок українці можуть взяти участь у добровільному пенсійному страхуванні, фактично докуповуючи стаж.

Розмір мінімального страхового внеску визначається як 22% від розміру мінімальної заробітної плати і на сьогоднішній день становить 1760 гривень. Щомісячний внесок у такому розмірі дозволяє отримати додатковий місяць страхового стажу.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, про "золоті гори" можна не мріяти: які доплати отримають пенсіонери.

Також наш портал інформував, пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ.

Крім того, ми писали, українцям надали шанс отримати 1000 грн "бонусів" до пенсії: як опинитись у черзі.