Молочна продукція, як та інші продукти, який завжди буває такий, як її представляють упаковці. Наприклад, виробники часто використовують замінники молочних жирів. Це цілком звичайна практика і в цьому немає нічого унікального для українських виробників, як розповів Вадим Чагаровський, голова ради директорів спілки молочних підприємств України.
Чому це відбувається? Замінники молочного жиру, наприклад рослинні олії, активно використовуються в продуктах, які продаються в країнах із низькою купівельною спроможністю.
Таке спостерігається, наприклад, у плавлених сирах, що вирушають на ринки Азії, Африки та Близького Сходу. У Європі така ж практика – там також можуть замінювати молочні жири, щоби знизити вартість продукції.
А що із чесними виробниками?
Є й сумлінні виробники, які не використовують замінники та випускають продукцію лише з натуральними молочними жирами. Але, на жаль, тіньовий ринок також існує – і за даними експертів, фальсифікованої молочної продукції на ринку України вже 20-25%.
Гороскоп на 28 листопада: як провести четвер із вигодою та не "наламати дров"
Перевірки ТЦК на вулиці: чи законна вимога показати телефон
Грошову допомогу дадуть не всім: що треба підтвердити
Подачу газу тимчасово припинять: газовики попереджають українців про ремонтні роботи до кінця листопада
Це означає, що в продуктах, які заявлені як сир або сир, часто зустрічаються рослинні жири, а замість молочної олії може бути пальмова або навіть курячий жир. Все це робить продукт набагато дешевшим, але при цьому значно погіршує його якість.
Де найчастіше замінники?
Замінники молочного жиру найчастіше можна зустріти в таких продуктах, як олія, сир, сметана та морозиво – загалом, скрізь, де багато жиру. Тому важливо уважно читати склад, щоб не потрапити на обман.
Нагадаємо, чи є різниця, яку сіль використовувати: морську, гімалайську або кухонну, відповіді, які ви шукали
Раніше ми писали, у магазинах "червоніють" цінники вареної ковбаси, сосисок та сардельок
Крім того, Знай.ua повідомляв, у школах запровадять здорове меню: які продукти включать до раціону